12 Kasım 2009 Perşembe

Bucaspor Tarhihi Tarihçesi

Cumhuriyet’le birlikte çakan bir kıvılcımız biz...
Yüreklerdeki spor sevgisini tutuşturan...
81 yaşında dev bir çınarız.
Güçlü... Köklü...İlkeli...Kararlı...

CUMHURİYET’in kurulmasıyla birlikte ülkemizin dört bir yanında çakan futbol kıvılcımları, kısa süre sonra Buca’da yaşayan gençlerin de kalbini tutuşturdu. Aradan geçen 5 yıl gibi kısa bir sürede yapılanmasını tamamlayarak hedeflerini belirleyen Bucalı gençler Süleyman Atakan, Bekir Eromat, Niyazi Gökgönül, Hasan Yalçınkaya ve Niyazi Aktaş; Karşıyaka (1912), Altay (1914), Altınordu (1923) ve Göztepe’den (1925) sonra 1928 yılında Bucaspor’u İzmir’in 5. spor kulübü olarak kurdu.

Kulübün o tarihteki renkleri de bugünkü gibi sarı ve laciverttir. Bu renklerin yanına, eski başkanlarımızdan Yusuf Muhafız’ın döneminde eklenen “kırmızı” ise daha sonra genel kurul kararıyla iptal edilmiştir. 1928’den 1984’e kadar 56 yıl boyunca futbolun yanı sıra güreş, masa tenisi, atletizm gibi çeşitli spor branşlarında da faaliyet göstererek ilçede kök salan Bucaspor, kazandığı şampiyonluklarla İzmir’in gururu olmuştur.

Türkiye Üçüncü Ligi’nin 1984 yılında kurulmasıyla profesyonelliğe geçiş yapan Bucaspor, burada geçirdiği 6 yılda bir taraftan futbol okulları açıp, geleceğe yatırım yapmış; diğer taraftan profesyonel bir kulüp olmanın tüm gereklerini yerine getirmiştir. Bucaspor, 6 Mayıs 1990 tarihinde Edremitspor’u deplasmanda 1-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez 2. Lig’e yükselmeyi başarmıştır. İkinci Lig’deki ilk sezonuna Teknik Direktör Erkan Velioğlu yönetiminde 5’te 5 yaparak giren Bucaspor, yakaladığı büyük çıkışla “Fırtına” lakabını da almıştır. 1994 ve 1996 yıllarında ekstra play-off’larda Süper Lig’in kapısından dönen Bucaspor, tarihinde hiç küme düşme acısı yaşamamıştır. 2008-2009 sezonunda 2.Lig'de şampiyonluk yaşayan Bucaspor, bu sezon Bank Asya 1.Lig'de mücadele vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder